tisdag 10 april 2012

Nesserace!

Ja, det kan man säga att jag har haft här hemma. Åtminstone för mig har det varit ett race, jag som knappt sytt necessärer innan. Det är skumt, det är ju så basic att sy nessar, eller borde vara åtminstone. Jag menar, jag har sytt överkast, stora quiltar med mer eller mindre komplicerade tekniker men en vanlig enkel jädra necessär, det är helt enkelt för svårt för mig att få till det bra!

För ett par månader sedan beslutade jag mig för att börja jakten på det perfekta nessemönstret. Jag ville helt enkelt lära mig att sy nessar och på ett enkelt sätt "slänga ihop" en necessär så där som andra verkar kunna. Att inte behöva tänka utan bara göra...

Sagt och gjort! Jag började med ett mönster jag hade hemma, det var Agnetas (quiltsnack) och det är säkert jättebra på alla sätt och vis men för mig blev det lite för knepigt... Jag hade naturligtvis kunnat göra den på mitt sätt och på så vis kommit undan lite enklare men nu valde jag att följa mönstret, det var ju liksom lite det jag var ute efter. Jag kan ju säga så här att jag erbjöd dottern den men hon avböjde och jag kan ju inte säga att jag inte förstår henne, ha ha ha!

Men som trådförvaring till handsömnadstråd duger den faktiskt ganska bra även fast den knappt kan stå för egen maskin, den behöver lite stöd här i livet. Jag hade lätt kunnat åtgärda felet för jag vet ju så väl vad det beror på men jag har valt att behålla den som den är, alla behöver inte vara perfekta och den är lite grann som en påminnelse om att allting har en början. =)
När det var dags för nesse nr 2 så tyckte jag att KM (käre maken för er som inte vet) behövde en. Inte vet jag om han tyckte det men han låtsades åtminstone bli glad. =)
Rosa pantern gillar han så det tyget fick det bli, jag köpte det ju faktiskt med honom i tankarna. Av någon anledning så fortsatte jag med Agnetas mönster och den här gången blev den helt ok! Inte något större fel vare sig rent tekniskt eller estetiskt men den är lite liten om man ska se det från den praktiska sidan. Det tyckte faktiskt maken också så nu fanns det ingen återvändo; det behövdes helt enkelt ett annat mönster!Några dagar senare åkte jag till Quiltbiten och shoppade loss lite och köpte bla två mönster på hennes necessärer i olika former och storlekar. Men jag har fortfarande inte hunnit testa dem! Det var nämligen ett mönster som kom emellan och det var Kristinas mönster på Marinas necessär som jag redan hade hemma men av någon anledning inte provat. Det mönstret blev jag så nöjd med så jag har inte kommit mig för att prova något annat. Petronella behövde ju fortfarande en necessär så med henne i tankarna valde jag tyg och började sy. När hon fick syn på resultatet utropade hon "Den vill jag ha!!". =D Jag hade lyckats!

Numera står den inne på vårt badrum full med tonårssmink. Jag har även sytt en till med hästar på till en arbetskamrat, även den från samma mönster. Jag hann tyvärr inte fota den innan den galopperade iväg, den hade bråttom till Turkiet.

Kan man säga att jag kan sy necessärer nu? Eller måste jag öva mera??

7 kommentarer:

 1. jaha, och vad blev det här då? Kram Ulrika

  SvaraRadera
 2. Fasiken vad snabb du var då!! Något knepigt hände när det skulle publiceras och jag fick skriva om eländet. =/

  SvaraRadera
 3. Jättesöta! Jag måste få tipsa om LeKa-quilts nessetutorial här http://www.sewwequilt.com/2011/02/trunk-show-and-tutorial-from-lena.html enklare kan det inte bli, och när du vet hur du ska göra kan du variera storleken efter eget huvud. Kramar Ullis

  SvaraRadera
 4. Skönt att du och dottern blev nöjda :). Visst är det kul att sy necessärer. Jag har sytt många i olika storlekar och nu är det tomt i förrådet med dem. Har tänkt att sy upp ett gäng för de är bra att ge till någon som behöver en liten uppmuntran eller så...
  Ska kolla på mönstret som Ullis länkar till.

  Jo man kan säga att du kan sy såna nu :)

  annika

  SvaraRadera
 5. Har kollat länken nu och det är precis det som jag syr...funkar så bra.
  annika

  SvaraRadera
 6. Man kan nog säga att du kan sy necessärer nu! Jätteduktig!

  Själv drar jag mig för dragkedjor. Det känns krångligt! Försöker i möjligaste mån hitta på andra lösningar som dragsko, öljetter, knappar eller tryckknappar. Lite fegt är det, jag vet...

  SvaraRadera
 7. Visst kan man säga att du kan sy nessar nu. Den med rosa pantern blev ju jätteläcker. Men att ha en nesse som trådgömma? Hur lite tråd har du. Jag har två fulla glassbyttor med tråd och tycker ändå jag saknar färger med jämna mellanrum.....:-)

  SvaraRadera