lördag 19 november 2011Jag drar en suck av lättnad när jag nu kan konstatera att ännu ett UFO är lagt till handlingarna; alltså bara 15 kvar. ;)
Det är Petronella som har velat ha ett överkast ända sedan vi flyttade till Heby. Det drar så kallt från fönsterna på hennes rum så hon kan vakna av att hon fryser. Och vad gör en äkta quiltare? Ja, inte tätar jag fönsterna tydligen, utan jag tar och syr henne ett överkast istället. Mycket roligare!Jag köpte quilttråd i passande färger och quiltade stjärnorna så att det blev lite 3D-effekt nästan. En liten quiltmall använde jag mellan stjärnorna och en större på ramarna, en slinga med hjärtan. Till båda mallarna körde jag frihandsquiltning och det händer ju inte särskilt ofta. Sist var för 1.5 år sedan... Så där har jag ju inte vanan inne direkt men jag blev ändå rätt nöjd på slutet. Övning ger färdighet!
Och visst är det en härlig känsla när man är klar med en quilt!? Den här har tagit ca 7 månader att sy men jag har inte sytt ett dugg på den under sommaren, då kämpade jag mest med äppelskruttarna.
Nu ligger den här quilten på dotterns säng och det är ju meningen att den ska värma henne men frågan är hur mycket den kommer att värma... Jag är lite besviken på vadden! Nu är det här det första riktiga överkastet jag syr och jag hade nog tänkt mig att det skulle bli tjockare. Jag upplever att det blev rätt tunt. Nu har jag ju iofs quiltat ner det men iaf! Vad för sorts vadd använder ni till överkast? Jag har använt mig av Heirlooms? tror jag att den hette, bomullsvadd. Mjukaste mjukaste tänkbara och den var som smör att quilta i, vilken skillnad mot syntetvadden! Men som sagt, det blev lite tunt. Så nu är jag nyfiken på hur ni gör! Berätta, jag vill veta allt!! =D

5 kommentarer:

 1. Vilken fin effekt det blev på dotterns nya täcke... det kommer säkert att värma henne. Härliga färger har du också valt! I annat fall får hon väl klä på sig strumpor och en extra tröja :D
  Vintern kanske inte blir såå kall den här gången !
  Kram

  SvaraRadera
 2. Härliga färger i ditt täcke och fint har du kviltat, man behöver i behärska frihandskviltningen, bara man tycker det är roligt. Jag använder mig av Hobbs 80/20 vadd den tycker jag är bra!

  SvaraRadera
 3. täcket blev väldigt fint, du ska vara nöjd med både täcke och quiltning, jag hoppas dottern får mycket användning av ditt mästerverk.

  SvaraRadera
 4. Åhh... jag trodde att jag skulle se dina hjärtan här, men de kommer väl?! Jo... det är roligt att komma över en rädsla eller oförmåga och plötsligt inse att man faktiskt kan! Bara man vågar försöka! Tack för dina rader och ha en underbar jul!
  kram

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt överkast!!! Som sagt mycket roligare än att täta fönster ;)
  Till överkast använder jag gärna bomullsvadd för då tycker jag inte att det gör nått om det blir lite platt, att ha den på sig som en mysfilt funkar oxå för den blir rätt varm och mysig tycker jag. vill jag ha ännu mer myskänsla så använder jag flanell eller fleece på baksidan.
  Kram Lizzan

  SvaraRadera